ADVIES

Geheime commissielonen

6/06/2012

De voorbije maanden is er heel wat te doen geweest rond de problematiek van de toepassing van de bijzondere heffing van 309 % op geheime commissielonen. De bijzondere aanslag moet worden toegepast op de kosten en voordelen van alle aard, toegekend aan werknemers of bedrijfsleiders, die niet verantwoord worden door individuele fiches en samenvattende opgaven. Daarnaast wordt deze aanslag eveneens toegepast op de verdoken meerwinsten.  De fiscus heeft onlangs een addendum gepubliceerd bij de circulaire van 1 december 2010.

Overgangsregeling

Het addendum voorziet in een overgangsregeling waarbij men tot en met 30 juni 2012 de mogelijkheid heeft, om de niet aangegeven voordelen, te regulariseren en alsnog aan te geven.

Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen :

  1. Voordelen alle aard die forfaitair worden geraamd, inclusief het voordeel voor een GSM, die aan het licht komen n.a.v. een controle die aangevat is voor 1 juli 2012. Onder de forfaitair geraamde voordelen vallen onder meer de voordelen uit de terbeschikkingstelling van een bedrijfswagen, een woning,  verwarming en elektriciteit. Voor deze categorie kan men de aanslag geheime commissieloon slechts ontlopen als de voordelen nog effectief ten name van de genieters binnen de wettelijke termijnen kunnen belast worden. Een corrigerende boeking via de rekening courant is niet toegelaten.
  2. De voordelen van de vorige categorie die niet aan het licht komen tijdens een van voor 1 juli 2012 aangevatte controle en alle andere voordelen. In dit geval voorziet men in een regularisatieperiode. Hier moet de bijzondere heffing niet toegepast worden indien ze op spontane wijze worden aangegeven bij de bevoegde controlediensten van de personenbelasting en dit uiterlijk op 30 juni 2012.

Vanaf 1 juli 2012 zal de bijzondere aanslag geheime commissieloon consequent moeten toegepast worden.

Versoepeling

Het addendum voorziet in een versoepeling. Er staat te lezen dat :

“De houding waarbij opzettelijk geen fiches en samenvattende opgaven worden opgemaakt zoals door de wet opgelegd en de fiscale controle wordt afgewacht om alsdan het bedrag dat op de voorgeschreven wijze had moeten worden vermeld op de rekening courant van de genieter van het voordeel in te schrijven, kan niet worden aanvaard. Buiten deze hypothese lijkt het redelijk, inzonderheid met het oog op het vermijden van een toename van de administratieve en gerechtelijke geschillen, dat rekening wordt gehouden met de goede trouw van de belastingplichtige die iets uit het oog zou hebben verloren of een fout zou hebben begaan, met het uitzonderlijk karakter van de niet-aangifte, met het relatieve belang van de fout van de belastingplichtige, met name in vergelijking met dat van de andere fiscale verplichtingen waaraan hij wel heeft voldaan.”

Boeking rekening courant

Een spontane boeking van het voordeel op rekening courant is nog altijd mogelijk op voorwaarde dat men dit boekt in het belastbaar tijdperk waarin het voordeel werd toegekend. Tijdens de controle een rechtzetting doen via de rekening courant is uitdrukkelijk verboden.

Privékosten

De fiscus zal voortaan ook strenger optreden tegen privékosten die terug te vinden zijn in de boekhouding van vennootschappen. Het betreft hier namelijk verdoken bezoldigingen. Dus reizen, etentjes, communiefeesten, fietsen, kledij, enz die voor het gezin worden aangekocht en die niet beroepsmatig zijn, kunnen eveneens onderworpen worden aan de afzonderlijke aanslag.