ADVIES

BTW aftrek voor personenwagens

23/01/2013

Sinds 1 januari 2011 mag men, voor bedrijfsmiddelen met gemengd gebruik, slechts de BTW in aftrek brengen in verhouding tot het effectief beroepsgebruik. Maar vooral bij personenwagens leverde dit nogal wat praktische problemen op. Daarom liet de fiscus in 2011 toe dat men de oude regeling nog mocht gebruiken. Over wat er in 2012 moest gebeuren was nog geen duidelijkheid. De administratie schept nu meer duidelijkheid en komt met 3 methodes op de proppen. We bespreken ze hier in het kort.

Methode 1

Volgens de eerste methode dient de belastingplichtige een “rittenadministratie” bij te houden. Dit betekent dat men voor elke beroepsmatige verplaatsing volgende gegevens dient bij te houden : datum, eindadres, aantal afgelegde kilometers per rit, en totaal aantal (beroeps)kilometers per dag. Dit totaal aantal afgelegde beroepsmatige kilometers moet men dan ieder jaar vergelijken met het totaal aantal gereden kilometers, om tot een percentage beroepsmatige kilometers te komen. Zo bekomt men dan uiteindelijk het percentage van de aftrekbare BTW, die maximaal 50% kan bedragen.

Men dient deze rittenadministratie bij te houden voor ieder voertuig. Woon-werkverkeer wordt beschouwd als privégebruik en tellen dus niet mee als beroepsmatige verplaatsingen.

Methode 2

Wie een “rittenadministratie” niet ziet zitten, kan gebruik maken van een forfait. De privé-verplaatsingen worden dan berekend aan de hand van de volgende formule :

afstand woon-werk x 2 x 200 + 6000 x 100

totale afstand

De 6000 staat voor de overige privé verplaatsingen en de 200 voor het aantal werkdagen in een jaar. Ook hier kan men maximaal slechts 50 % BTW aftrekken.

Voorbeeld : Een werknemer krijgt een wagen ter beschikking en woont 25 kilometers van het werk. In dat jaar heeft de wagen in totaal 20 000 kilometers gereden.

25 x 2 x 200 + 6000 x 100

20 000

Men komt dan op 80 % privégebruik met als gevolg dat de BTW slechts voor 20 % aftrekbaar is.

Methode 3

Deze methode is alleen bestemd voor bedrijven met een wagenpark van minstens 4 voertuigen. Indien men minstens 4 voertuigen heeft, mag men kiezen voor een algemeen forfait waarbij de aftrek 35 % bedraagt. De administratie beschouwt deze methode als een proef.

Deze methode kan interessant zijn voor bedrijven die het ter beschikking stellen van een auto beschouwen als een deel van het loon en waarbij de werknemer geen of nauwelijks beroepsmatige kilometers maakt. Volgens de methodes 1 en 2 zou anders de aftrek vaak nul kunnen zijn.

Indien men kiest voor deze methode dient men deze voor 4 jaar toe te passen en geldt dit voor gans het wagenpark van de onderneming.

Herzieningen

Bij methode 1 en 2 zal er jaarlijks een herziening moeten berekend worden omdat de percentages ieder jaar kunnen wijzigen. Men heeft ook de mogelijkheid om methode 1 en 2 te combineren. Methode 3 kan men niet combineren met een andere methode.

Overgangsregeling voor 2012

Deze regels zijn met terugwerkende kracht van toepassing vanaf 1 januari 2012. In de praktijk zijn ze echter van toepassing vanaf 1 januari 2013 omdat men voorziet in een overgangsregeling voor 2012.

Men mag ook, net als voor 2011, de oude regeling toepassen. Wie de nieuwe regels wil toepassen, mag dat al doen. Omdat men niet altijd al de nodige gegevens heeft kunnen verzamelen, staat de fiscus toe,dat als men voor 2012 methode 1 of 2 wil toepassen, de verzamelde cijfers voor de tweede helft van 2012 ook gebruikt mogen worden voor de eerste helft van 2012.

Besluit

Het is vanzelfsprekend dat voor wagens die weinig kilometers maken de oude regeling voordeliger is dan de nieuwe. Men moet wel rekening houden dat, indien men kiest voor de oude regeling, men nog altijd de BTW moet herzien op de voordelen alle aard. Men moet dan, voor de berekening van de BTW-herziening, ook rekening houden met de nieuwe fiscale berekening van de voordelen op de wagens.
Volgens de nieuwe regeling moet men geen BTW herzien op de voordelen.

Met de nieuwe regeling moet men bovendien bij de verkoop van een personenwagen slechts de helft van de BTW aanrekenen. Dit kon ook een goede reden zijn om te kiezen voor de nieuwe regeling in 2012.