ADVIES

Bewijs van uitvoer bij intracommunautaire levering

29/01/2015

Wanneer men goederen verkoopt vanuit België aan een BTW-plichtige koper die gevestigd is binnen de EU, moet er geen BTW aangerekend worden. Men noemt dit een “vrijgestelde intracommunautaire levering”. Maar om deze vrijstelling te bekomen moet men wel het bewijs kunnen leveren dat de goederen over de grens zijn gegaan. We bespreken in het kort waarmee men rekening moet houden bij dergelijke verkopen.

 

Geldig BTW-nummer van de klant

Als eerste moet men de geldigheid van het BTW-nummer van de klant controleren. Dit kan men doen via internet op de “VIES” website op het volgende adres : http://www.europa.eu/taxation_custums/vies/?locale=nl

Wij raden ook aan, als men de controle heeft gedaan en het BTW-identificatienummer blijkt juist te zijn, dit af te printen en bij te houden als bewijs.

 

Intracommunautair vervoer

De goederen moeten worden vervoerd van België naar een ander lidstaat van de EU. Als verkoper moet men dit bewijs kunnen leveren. Als men dit bewijs niet kan leveren zal de levering geacht worden plaats te vinden in België en zal er Belgische BTW verschuldigd zijn. Wanneer de verkoper zelf het vervoer regelt, zal het meestal geen probleem zijn, omdat hij zal beschikken over de nodige vervoerdocumenten. Maar als de koper zelf het vervoer regelt, is het vaak moeilijker om de nodige bewijsstukken te verzamelen.

 

Welke bewijsstukken ?

De verkoper moet in het bezit zijn van documenten waaruit de echtheid van het vervoer van de goederen moet blijken. Dit bewijs moet geleverd worden aan de hand van een geheel van overeenstemmende documenten, die courant worden gebruikt in het handelsverkeer, die het vervoer effectief aantonen. Elk bewijs is toegelaten, doch geen enkel bijzonder document is voldoende noch onmisbaar.

Volgende documenten kunnen als bewijs dienen :

  • Ontvangstbewijs door de koper;
  • Overeenkomst of bestelbon;
  • Poststukken, geschreven opdracht, fax, enz. die de commerciële overeenkomst aantonen;
  • Betalingsbewijzen van een buitenlandse rekening;
  • Uitgereikte facturen verkoper;
  • BTW-aangifte buitenlandse klant waarin de intracommunautaire levering werd opgenomen;
  • Attesten van de koper die bevestigen dat de goederen het voorwerp hebben uitgemaakt van een transport naar een ander lidstaat;
  • Enz.

Vervoermiddelen

Indien de koper het vervoermiddel in België koopt en zelf het voertuig meeneemt, is het vervoer moeilijk te bewijzen. Indien de koper het voertuig zelf gaat gebruiken in zijn lidstaat, moet deze normaal een kopie van het inschrijvingsbewijs van de wagen kunnen bezorgen, dat als bewijs van uitvoer kan dienen. Gezien de verkoper op het moment van de verkoop van de wagen over weinig bewijsmiddelen beschikt, is het aangewezen om de koper een waarborgsom te laten betalen voor het bedrag van de eventuele Belgische BTW, om deze laatste aan te sporen de nodige bewijsmiddelen te verstrekken.

 

Besluit

Uit voorgaande blijkt dat het niet altijd eenvoudig is om het bewijs van vervoer te kunnen leveren. Er bestaat ook geen enkel document op zich dat dit bewijs kan leveren. Het moet gaan om een geheel van documenten die het effectieve vervoer moeten kunnen aantonen.

Als er twijfel is, kan men veiligheidshalve Belgische BTW aanrekenen of een waarborgsom vragen tot men van de klant de nodige bewijsmiddelen heeft ontvangen. Want ingeval men geen BTW heeft aangerekend en achteraf blijkt dat er niet voldoende bewijs kan geleverd worden aangaande de uitvoer, zal de verkoper Belgische BTW moeten betalen verhoogd met boete en intresten.