ADVIES

Aftrek energiebesparende investeringen

19/06/2013

Aan de belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven werd de afgelopen jaren nogal wat gesleuteld. We bekijken even in het kort hoe de spelregels er uitzien vanaf 2012.

Energiebesparende uitgaven betaald in 2012

De belastingvermindering werd afgeschaft voor alle energiebesparende uitgaven, behalve die voor dakisolatie. De nieuwe regels zien er als volgt uit :

  • de belastingvermindering voor de uitgaven voor dakisolatie bedraagt nu nog 30%;
  • het maximumbedrag van de vermindering bedraagt 2.930,00 €;
  • er is geen overdracht meer mogelijk indien men boven de maximum grens van 2.930,00 € komt;
  • de belastingvermindering kan wel omgezet worden in een terugbetaalbare belastingkrediet indien er onvoldoende belastingen verschuldigd zijn.

Overgangsmaatregel

Er is echter een overgangsmaatregel uitgewerkt voor uitgaven die werden betaald in 2012, maar waarvoor er reeds een overeenkomst werd ondertekend voor 28 november 2011. Voor deze uitgaven blijven de regels van 2011 van toepassing. Dit wil zeggen dat :

  • de belastingvermindering 40% bedraagt;
  • het maximum bedrag van de vermindering 2.930,00 € bedraagt, eventueel te verhogen met 880,00 € voor de installatie van zonnecelpanelen;
  • er wel nog een mogelijkheid bestaat om het overschot naar de volgende drie jaren over te dragen;
  • de omzetting van de vermindering in een belastingkrediet mogelijk blijft.

In de overgangsregeling komen volgende uitgaven nog in aanmerking :

  • Werken in een woning die tenminste 5 jaar in gebruik is genomen :
  • De vervanging van oude stookketels of het onderhoud van een stookketel.
  • De plaatsing van dubbele beglazing, eventueel met inbegrip van het raamwerk (een terrasdeur wordt gelijkgesteld met een raam).
  • De isolatie van daken, vloeren en muren. Vanaf 2011 geen belastingvermindering meer voor vloer- en muurisolatie.
  • De plaatsing van een warmteregeling van centrale verwarming voor thermostatische kranen of kamerthermostaat met tijdsinschakeling.
  • De energie-audit van de woning.
  • De plaatsing van andere uitrusting voor geothermische energieopwekking (warmtepompen).
  • De installatie van een systeem van waterverwarming door middel van zonne-energie.
  • De plaatsing van fotovoltaïsche zonnecelpanelen.
    • Werken in een woning die minder dan 5 jaar in gebruik is genomen :
    • De plaatsing van andere uitrusting voor geothermische energieopwekking (warmtepompen).
    • De installatie van een systeem van waterverwarming door middel van zonne-energie.
    • De plaatsing van fotovoltaïsche zonnecelpanelen.

Energiebesparende uitgaven betaald in 2013

De vermindering blijft enkel van toepassing op de isolatie van daken. De vermindering bedraagt 30% van de werkelijk betaalde uitgaven, met een maximum van 3.010,00 €. De belastingvermindering kan niet meer omgezet worden in een terugbetaalbaar belastingkrediet en de overdracht van overschotten is ook niet meer mogelijk. Overdrachten van voorgaande jaren blijven overdraagbaar.

Wie kan van de belastingvermindering genieten ?

De belastingvermindering kan genoten worden door de volle of naakte eigenaar, bezitter, erfpachter, opstalhouder, vruchtgebruiker of de huurder. Enkel natuurlijke personen kunnen hiervan genieten.

 Welke onroerende goederen komen in aanmerking ?

De energiebesparende investeringen moeten gedaan worden in een woning gelegen in België of in het buitenland. Het moet een gebouw zijn dat voor bewoning bestemd is. Het gebouw mag geen beroepsmatig karakter hebben, zoals een winkel of atelier. Men dient de woning niet zelf te betrekken, bijgevolg komen ook verhuurde woningen in aanmerking. De belastingvermindering is niet beperkt tot één woning, ze kan genoten worden voor meerdere woningen. De woning moet minstens 5 jaar in gebruik zijn genomen als woning bij de aanvang van de werken.

Wie moet de werken uitvoeren ?

De werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer, maar niet meer zoals vroeger door een “geregistreerde” aannemer. De werken dienen wel te voldoen aan bepaalde technische vereisten.  Indien men zelf de plaatsing doet, komt de investering niet in aanmerking voor belastingvermindering. Indien de belastingplichtige zelf de materialen aankoopt, maar ze laat plaatsen door een aannemer, komen volgens de fiscus enkel de kosten van de plaatsing in aanmerking. Maar recente rechtspraak spreekt dit echter tegen.

Bedrag van de belastingvermindering

De belastingvermindering bedraagt 40 % voor de uitgaven in de overgangsregeling en 30% voor de uitgaven in de nieuwe regeling, waarbij enkel de dakisolatie in aanmerking komt. De vermindering is echter beperkt per belastbaar tijdperk en per woning tot 2.930,00 € voor aanslagjaar 2013. Dit bedrag wordt echter verhoogd met maximum 880,00 € voor uitgaven van de overgangsregeling, voor zover deze verhoging uitsluitend betrekking heeft op :

  • De plaatsing van andere uitrusting voor geothermische energieopwekking (warmtepompen).
  • De installatie van een systeem van waterverwarming door middel van zonne-energie.
  • De plaatsing van fotovoltaïsche zonnecelpanelen.

Bepalend voor de belastingvermindering is de datum van betaling en niet de datum van de factuur, contract of beëindiging van de werken. Dus ook voorschotten komen in aanmerking op voorwaarde dat de werken werden uitgevoerd op datum van de indiening van de aangifte personenbelasting.

Overdracht belastingvermindering

Indien de belastingvermindering per woning hoger is dan 2.930,00 € of 3.810,00 €, kan het saldo van de gecreëerde belastingvermindering overgedragen worden naar de drie volgende belastbare tijdperken. De overdracht is enkel van toepassing voor woningen die al 5 jaar in gebruik zijn genomen.

Te vervullen formaliteiten

De belastingplichtige moet beschikken over een factuur van een aannemer en een betalingsbewijs kunnen voorleggen. De factuur moet ook een aantal verplichte vermeldingen bevatten. Eventueel moet men ook beschikken over documenten die aantonen dat de woning ouder is dan 5 jaar.