ADVIES

Compensatiepremie coronacrisis

2/04/2020

Gisteren heeft de Vlaamse Regering beslist dat ook ondernemingen die geen beroep kunnen doen op de hinderpremie, eveneens een compensatiepremie kunnen krijgen van 3.000 €. Dat gaat dan om ondernemingen die niet verplicht moeten sluiten, maar (in)direct zware beperkingen ondervinden.

Vlaio heeft ook vandaag bekendgemaakt voor wie deze steunmaatregel van toepassing is en welke de voorwaarden zijn.

Op basis van deze informatie geven wij een kort overzicht:
 

Het bedrag van de compensatiepremie
De éénmalige compensatiepremie bedraagt 3.000 €. Er zijn maximaal 5 premies per onderneming als er meerdere vestigingseenheden zijn.

 

Voor wie?

Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven in de evenementensector met ook veel freelancers en (para-)medische beroepen zoals kinesitherapeuten, tandartsen, psychologen of logopedisten die enkel nog dringende interventies mogen doen. Ook bedrijven die essentiële dienstverlening leveren inzake voeding zoals pralinewinkels of drankenhandelaars, maar door gebrek aan passage of toeristen toch zwaar omzetverlies lijden, kunnen een compensatiepremie ontvangen. Net zoals schilders of loodgieters die enkel nog dringende herstellingswerken mogen uitvoeren of landbouwers die gericht voor horeca-afnemers werken, en kunnen aantonen dat ze een omzetverlies van -60% hebben in de periode tussen 15 maart 2020 en 30 april 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Men zal een verklaring op eer moeten geven, met een mogelijkheid tot controle achteraf.

 

De voorwaarden

Zowel voor ondernemers aangesloten in hoofdberoep als in bijberoep als deze laatste bijdragen betalen als in hoofdberoep.
Zelfstandigen in bijberoep met een inkomen tussen 6.996,89 € en 13.993,78 €, kunnen de helft van de premie krijgen (1.500 €).
Deze premie geldt ook voor zelfstandigen in bijberoep die verplicht moeten sluiten, en dus geen beroep op de hinderpremie kunnen doen, maar niet voor zelfstandigen in bijberoep die dit combineren met een job als werknemer van 80% of meer.

Voor starters wordt gewerkt met een omzetdaling van 60% ten opzichte van het neergelegde financieel plan.
De volgende categorieën van ondernemingen zouden in aanmerking komen:

     • de evenementensector inclusief freelancers
     • (para-)medische beroepen (zoals kinesitherapeuten, tandartsen, psychologen of logopedisten die enkel nog dringende interventies mogen doen)
     • dierenpensions,
     • de landbouwsector,
     • dienstenleveranciers
     • ook gespecialiseerde voedings- en drankenwinkels zoals een pralinewinkel of wijnhandel die door gebrek aan cliënteel toch zwaar omzetverlies lijden
     • schilders of loodgieters die enkel nog dringende herstellingswerken mogen uitvoeren.

 

Hoe aanvragen?
Eveneens via de online applicatie zoals de hinderpremie.