ADVIES

Geen btw-attest meer bij renovatie aan 6%

8/02/2022

Zoals u weet, moet bij renovatiewerken die u uitvoert of laat uitvoeren aan een woning ouder dan 10 jaar, een bijzonder btw-attest bij de factuur gevoegd worden. Hierbij verklaart u dan dat aan de voorwaarden om te kunnen genieten van het tarief van 6% voldaan zijn. Sinds 1 januari van dit jaar valt deze verplichting echter weg, en wordt ze door een bijkomende factuurvermelding vervangen.

De administratieve rompslomp voor aannemers vermindert hier aanzienlijk door, terwijl de verantwoordelijkheid voor de naleving van de voorwaarden verschoven wordt naar de bouwheer.

Wanneer kan aan 6% gerenoveerd worden?

Kortweg kan u nog steeds een woning renoveren tegen het verlaagd tarief van 6% als u aan volgende voorwaarden voldoet:

  • De woning is ouder dan 10 jaar.
  • De woning dient uitsluitend als privéwoning of slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte wordt professioneel gebruikt.
  • De werken worden rechtstreeks aan de eigenaar gefactureerd.

Tenslotte moet de levering en de plaatsing van de materialen wel door dezelfde aannemer gebeuren. Deze voorwaarden moesten tot 31 december 2021 uitdrukkelijk opgenomen worden op een btw-attest dat bij de factuur gevoegd moest worden.

Wegvallen van het attest

Per 1 januari 2022 valt de verplichting van het btw-attest weg. In de plaats hiervan moet de volgende verklaring op de factuur opgenomen worden:

“Btw-tarief: Bij gebrek aan een schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand vanaf de ontvangst van de factuur, wordt de klant geacht te erkennen dat (1) de werken worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming heeft plaatsgevonden in een kalenderjaar dat ten minste tien/vijftien jaar voorafgaat aan de datum van de eerste factuur met betrekking tot die werken, (2) de woning, na uitvoering van die werken, uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt wordt en (3) de werken worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker. Wanneer minstens één van die voorwaarden niet is voldaan, zal de afnemer binnen een termijn van één maand de toepassing van het verlaagde btw-tarief schriftelijk moeten betwisten en zal de aannemer gehouden zijn om een corrigerende factuur of debet nota uit te reiken aan de afnemer”.

Zoals uit de verklaring blijkt, wordt de verplichting om na te gaan of aan de voorwaarden voldaan is volledig bij de klant gelegd. Als na de termijn van 1 maand geen verzoek gedaan wordt door de klant om een corrigerende factuur op te maken omdat de voorwaarden niet voldaan zijn, ligt de verantwoordelijkheid dus bij de klant en niet bij de aannemer. Op deze manier zal de na te vorderen BTW bij een controle ook eenvoudiger verhaald kunnen worden op de klant.

Overgangsperiode

Tot 30 juni 2022 wordt tenslotte nog voorzien in een overgangsperiode. Tot deze datum kan u opteren om het btw-attest nog te gebruiken in plaats van de verklaring op de factuur. Vanaf 1 juli moet de verklaring daarentegen verplicht op de factuur vermeld worden om gebruik te kunnen maken van het verlaagd tarief van 6%.