ADVIES

Begroting 2012

5/12/2011

Momenteel zijn er nog geen officiële teksten, maar de fiscale maatregelen waarover, in het kader van de opmaak van de begroting, een akkoord werd bereikt, zal zijn gevolgen hebben voor iedere belastingplichtige. Wij zetten de maatregelen eventjes op een rijtje.

Vennootschappen

  • Beperking van de notionele intrestaftrek tot 3% en 3,5 % voor KMO’s. Tevens wordt de overdraagbaarheid afgeschaft. De opgebouwde notionele intrestaftrek tot en met 2011, zal wel nog in aftrek kunnen gebracht worden, maar beperkt worden tot 60% van de belastbare winst van het jaar van de aftrek.
  • Er komt een maatregel tegen de onderkapitalisatie van vennootschappen, in het kader van de strijd tegen de fiscale fraude. Door de invoering van een “Thin-cap” regel, zijn betaalde of toegekende intresten van leningen niet fiscaal aftrekbaar als de verkrijger van de inkomsten onderworpen is aan een aanzienlijk voordeligere belastingregeling. De ondernemingen die meer dan 5 maal hun eigen vermogen ontlenen in dergelijke leningen, mogen hun rentekosten op het gedeelte van de leningen die 5 maal het eigen vermogen overschrijden, niet aftrekken.
  • De gerealiseerde meerwaarden op deelbewijzen en aandelen worden belast tegen een afzonderlijk tarief van 25%, indien de aandelen binnen het jaar na verwerving worden verkocht. De minderwaarden op aandelen blijven echter niet aftrekbaar.

 Natuurlijke personen

  • De roerende voorheffing op intresten wordt opgetrokken van 15% naar 21%. Er wordt een uitzondering voorzien voor staatsleningen, waarvoor het tarief van 15% gehandhaafd blijft. De recent uitgegeven Staatsbond (tussen 24/11/11 en 02/12/11) blijft dus onderworpen aan 15% roerende voorheffing.
    Inkomsten die momenteel onderworpen zijn aan 25% blijven onderworpen aan 25% roerende voorheffing. De liquidatiebonus blijft eveneens belast aan het tarief van 10%. Personenvennootschappen die werden opgericht na 1 januari 1994 waarvan het kapitaal in geld werd volstort, konden dividenden uitkeren aan 15% roerende voorheffing. Deze zullen nu eveneens onderworpen worden aan 21% roerende voorheffing.
  • Er komt een aanvullende “crisis”-bijdrage van 4% op roerende inkomsten hoger dan 20.000 €, wat het tarief van 21% op 25% brengt voor het bedrag boven de 20.000 €.
  • De voordelen alle aard voor gratis bewoning, verwarming en elektriciteit zullen worden verhoogd.
  • Het voordeel alle aard inzake het privé gebruik van een bedrijfswagen zal berekend worden in functie van de Co2-uitstoot en de catalogusprijs van de wagen. Dus een hogere belasting voor duurdere en vervuilende wagens. De basis-Co2 coëfficient bedraagt 5,5% voor een Co2-uitstoot van 95g/km voor dieselvoertuigen en 115 g/km voor benzinevoertuigen. Wanneer de uitstoot hoger ligt, zal de coëfficiënt verhogen met 0,1% per Co2-gram, met een maximum percentage van 18%. Ligt de uitstoot lager dan wordt de coëfficiënt verminderd met 0,1% per Co2-gram met een minimum percentage van 4%. Het belastbaar voordeel bedraagt minstens 1.200 € per jaar voor 2012.
  • Het belastbaar bedrag van het voordeel, ingevolge het gratis toekennen van aandelenopties, wordt verhoogd van 15% naar 18% van de waarde van de aandelen waarop de optie betrekking heeft.
  • De aftrekbare uitgaven, zoals de aftrek voor eigen woning, kinderopvang, pensioensparen, enz, zullen worden omgevormd tot een belastingvermindering, en dit tegen een percentage van 45% voor aftrek voor eigen woning, kinderoppas en  giften en 30% voor al de andere uitgaven.
  • Vanaf 2012 wordt de belastingvermindering voor alle energiebesparende uitgaven afgeschaft, met uitzondering van die voor dakisolatie die niet wordt afgeschaft, maar verminderd. De uitgaven verbonden aan overeenkomsten ondertekend vóór 28 november 2011 en die niet slaan op dakisolatie, kunnen nog wel de belastingvermindering genieten als zij worden gedaan in de loop van 2012. De overdachten van reeds gedane uitgaven voor energiebesparende investeringen zouden behouden blijven, maar ook dat is niet zeker.

BTW

  • De BTW op betaaltelevisie wordt verhoogd van 12% naar 21%.
  • Notarissen en deurwaarders zijn niet langer vrijgesteld van BTW en zullen dus BTW-plichtig worden. De vrijstelling zou wel behouden blijven voor advocaten.

Pensioenvorming

  • Interne pensioenvoorzieningen zijn niet meer toegelaten. Men zal verplicht worden deze te externaliseren (overdragen aan een verzekeringsmaatschappij of pensioenfonds) over een periode van 3 jaar. De geëxternaliseerde “stock” zal belast worden tegen een tarief van 4,4%.
  • Invoering van een loonplafond bij pensioenbijdragen voor groepsverzekering.
  • De belastingtarieven op pensioenkapitalen opgebouwd door werkgeversbijdragen wordt verhoogd van 16,5% naar 20% bij opneming op 60 jaar, 18% op 61 jaar, 16,5% op 62 tot 64 jaar en blijft op 10% bij opneming op 65 jaar.
  • De belastingverminderingen inzake pensioenen van de 2de en de 3de pijler, momenteel berekend tegen gemiddelde aanslagvoet (tussen 30% en 40%), zullen worden berekend op basis van een percentage van 30% voor alle belastingplichtige.

 Andere maatregelen

  • De korting op factuur van 3% en 15% voor de aankoop van een milieuvriendelijke wagen wordt geschrapt. Voor wagens besteld vóór 28 november 2011 maar niet geleverd vóór 31 december 2011, kan de korting op factuur nog worden aangevraagd onder de volgende dubbele voorwaarde:
     – er is een voorschotfactuur uitgeschreven met een bedrag dat op zijn minst gelijk is aan het dubbele van het bedrag van de korting op   factuur
    – er is een bestelbon ingediend bij de administratie voor 15 december 2011
  • Invoering van een belasting op de omzetting van effecten aan toonder in gedematerialiseerde effecten van 1% voor de omzetting in 2012, 2% in 2013 en 3% voor de omzetting van rechtswege op einde van de omzettingsperiode,  zijnde einde 2013.
  • Verhoging van de belastingen en de plafonds op beursverrichtingen met 30%.
  • Verhoging prijs dienstencheques met 1 euro vanaf 2013.

Strijd tegen de fiscale en sociale fraude

  • Nieuwe antimisbruikwetgeving. De fiscale administratie zal één of meer daden kunnen herkwalificeren zonder dat men zal moeten aantonen dat er identieke of gelijkaardige rechtsgevolgen naar burgerlijk recht bestaan.
  • De vruchtgebruik-constructies zullen worden bestreden ofwel via een betere controle ofwel via een wetgeving die het voordeel in natura zal bepalen.
  • Strijd tegen de sociale fraude en de schijnzelfstandigheid.
  • Er komt een verlaging van de drempel waarboven men geen betalingen in contanten mag ontvangen. Momenteel bedraagt deze drempel 15.000 €. Men zal deze drempel in fases verlagen tot 3.000 € in 2014.
  • Alle buitenlandse rekeningen zullen verplicht moeten aangegeven worden in het centraal register van de Nationale Bank.