ADVIES

Hervorming sociale bijdragen voor zelfstandigen

6/08/2014

De berekening van de sociale bijdragen voor zelfstandigen zal grondig worden hervormd. Vanaf 1 januari 2015 worden de sociale bijdragen niet meer berekend op de inkomsten van drie jaar voordien, maar op het inkomen van het jaar zelf.

Principe

Alle natuurlijke personen die in België een beroepsactiviteit uitoefenen, als zelfstandige of als bedrijfsleider, zijn in principe verplicht om sociale bijdragen te betalen. Momenteel worden deze sociale bijdrage berekend op het referte-inkomen van drie jaar terug. Voor beginnende zelfstandigen die nog geen drie jaar bezig zijn, is het referte-inkomen een geraamd inkomen van het bijdragejaar zelf.

Situatie vanaf 2015

Vanaf 1 januari 2015 zullen de sociale bijdragen berekend worden op basis van het beroepsinkomen van het jaar zelf. Zowel voor beginnende zelfstandige als zelfstandigen die al meer dan drie jaar bezig zijn. Omdat het inkomen van 2015 nog niet gekend is, zal men als voorlopige basis het inkomen van drie jaar terug nemen. Dus voor 2015 zal men het beroepsinkomen van 2012 nemen. Als in 2017 het inkomen definitief gekend is, volgt er een regularisatie.

Wat als het inkomen van dit jaar ernstig afwijkt van dat van drie jaar geleden ?

In tegenstelling tot het verleden heeft men nu de mogelijkheid om de bijdragen te laten aanpassen. Starters zullen zelf een raming moeten maken of de minimumbijdragen moeten betalen. Indien de zelfstandige een hoog inkomen verwacht, kan hij ervoor opteren om hogere bijdragen te betalen. Dit kan hij aanvragen bij zijn sociaal fonds. Het voordeel is dat men achteraf geen hoge regularisatie krijgt. De betaalde bijdragen kunnen bovendien ook afgetrokken worden van de inkomsten van het jaar zelf.

Als men de sociale bijdragen wil verlagen moet men dit kunnen aantonen aan de hand van objectieve elementen zoals ziekte, daling omzet, enz. De aanvraag van verlaging van de sociale bijdragen gebeurt volledig onder de verantwoordelijkheid van de zelfstandige zelf. Als de sociale lasten te laag zijn ingeschat, zal er naast de regularisatie ook een verhoging moeten betaald worden. Deze verhoging bedraagt 3% x het aantal kwartalen tussen het bijdragejaar en de regularisatie, bijkomend nog eenmalig verhoogd met 7%. Als men om een verhoging heeft gevraagd en dit blijkt achteraf teveel te zijn, krijgt men bij de regularisatie geen vergoeding of bonificatie.

Opportuniteiten

Men kan in 2014 het loon verhogen. Indien men dit jaar een hoger loon opneemt, zal dat geen hogere sociale bijdragen met zich meebrengen.

Indien men in 2014 de activiteit stopzet, zal men op de stopzettingsmeerwaarde ook geen sociale bijdrage moeten betalen. Men kan dus beter de activiteit stopzetten in 2014 dan begin 2015.