ADVIES

Vanaf 1 juli 2022 zullen ondernemingen een elektronische betaalmogelijkheid moeten aanbieden aan hun klanten

28/04/2022

Vanaf 1 juli 2022 zullen ondernemingen aan hun klanten de optie moeten aanbieden om elektronisch te kunnen betalen. Deze verplichting betekent niet dat cashbetalingen verboden zullen worden. Cash blijft dus een geldig betaalmiddel. U moet alleen een alternatief voorzien zodat het voor de klant ook mogelijk is om elektronisch te betalen.

U mag als onderneming zelf kiezen welke vorm van elektronische betalingen u mogelijk maakt. U hoeft daarbij niet noodzakelijk te werken met een klassieke betaalterminal voor bankkaarten. Andere mogelijkheden waarover u beschikt zijn bv. het toelaten van betalingen via Payconiq, via een horloge met Apple Pay, enz. Ook een betaling via overschrijving is een geldig alternatief.

Cash betalen blijft dus nog altijd mogelijk. Maar cash betalingen mogen maar tot maximum €3.000. U kunt de regel niet omzeilen door de klant in meerdere schijven te laten betalen. Denk daarbij bv. maar aan het geval dat u een tweedehandswagen verkoopt voor €9.000 en u de klant toelaat te betalen in drie maandelijkse schijven van elk €3.000. De klant mag wel maximaal €3.000 in cash betalen en de rest via overschrijving.

Let op! Ondernemingen en consumenten die zich niet houden aan deze beperking en waarbij er een betaling is van meer dan €3.000 in cash geld kunnen een boete krijgen van 10% van het betaalde bedrag, met een maximum van €1.800.000. Dus zowel de klant als de leverancier lopen het risico de boete te krijgen.